pühapäev, 22. märts 2015

Reportaaž KEATist (6a)


Ülevaade loengust „Kaitse end ja aita teist“ Pirita Majandusgümnaasiumi 6.a klassi õpilastele 14.veebruaril

2015. aasta veebruaris kolme nädala vältel toimusid Pirita Majandusgümnaasiumis tervise- ja turvalisuse nädala sündmused.
14.veebruaril osalesid kõik 6. a klassi õpilased projekti „Kaitse end ja aita teist“ (KEAT) raames toimunud loengul Pirita Majandusgümnaasiumi aulas. Loengul tutvustas politseiametnik noortele erinevaid ohuallikaid, mis võivad meid ja meie kaaslasi ümbritsevas keskkonnas ähvardada.
6.a klassi õpilastele tutvustati lähemalt alkoholi, tubakatoodete ja narkootiliste ainetega seotud ohtusid. Lisaks ohtlike ja sõltuvust tekitavate ainete tutvustamisele said noored teada ka mõistete kuritegu ja väärtegu erinevustest ning avaliku korraga seotud erisustest (nt avalikus ruumis viibimise reeglid ja ühiskondlikud ootused noorte käitumisele avaliku korra mõttes). 1,5 tunni pikkune loeng oli huvitav ja informatiivne kõikidele osalejatele. Eriti meeldis õpilastele loengust osa, mis tutvustas kuriteo ja väärteo karistuste erinevusi. Senine arusaam kahe eksimusega seotud tagajärgedest oli olematu või pigem tugines kriminaalseriaalidest nähtule. Minu tähelepanu köitis loengus selgitus, mis asjaolud määratlevad väärteo ja kuriteo. Politseiametniku loengus said kinnitust paljud meile varasemalt teada olnud faktid: alkoholi, tubaka ja narkootiliste ainete hävitav mõju meie organismile, avaliku korra hoidmise vajalikkus jne.
6.a klassi õpilastele muutis loengul kuuldu elavamaks pildimaterjal, mis illustreeris juba teada olevaid hoiatusi ja ohte – hirmuäratavad fotod katkistest igemetest ohvri suus, kopsuvähki põdeva inimese kopsudest, enne ja pärast fotod narkootikumide lõksu langenud inimesest jne. Fotode nägemine pani nii mõnegi kaasõpilase kuuldut pikalt analüüsima.
Arvan, et antud projekti raames korraldatavad loengud noortele on väga vajalikud. Vajalik nii olemasoleva teadmise meeldetuletamiseks kui ka uute teadmiste saamiseks meid kõiki ähvardavatest ohtudest tänapäeva kiiresti muutuvas ühiskonnas. Kindlasti soovitaksin kõikidel oma sõpradel/eakaaslastel osaleda projekti „Kaitse end ja aita teisi“ raames korraldatavatel loengutel ja mitte suhtuda sellesse üleolevalt. Laiem teadmine meid ohustavast ja ühiskonnas kehtivatest tõekspidamistest avalikus ruumis tagab meile turvalisema elu.
Siim Kristjan Piirsalu
6. a